MAX

CONTACT

ir. m.j. (max) visser

Onderzoeker, Ontwerper, Adviseur & Manager


M    06 50 290 260

E    maxvisser@combinisme.com


Vorsenpoel 73A

5283ZG Boxtel

Holland

In de Zuid-Franse stad Nimes staat vlak bij het Romeinse amfitheater Les Arenes de monumentale fontein van Pradier (1845). James Pradier (1790-1852), Frans beeldhouwer en schilder van Zwitserse afkomst, heeft zijn vriendin Juliette Drouet (1806-1883) laten poseren voor dit beeld. De actrice Juliette Drouet werd later de muze en minnaar van de beroemde schrijver, dichter, kunstenaar en activist Victor Hugo (1802-1885). Beroemd zijn de latere liefdesbrieven van Juliette Drouet aan Victor Hugo, Lettres à Victor Hugo 1833-1882.


Het beeld vormt in feite de entree van de oude binnenstad van Nimes en viel mij op tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk. De detailfoto heb ik zelf met een telelens gemaakt. De rest van het kolossale monument vond ik niet zo boeiend. De vrouw draagt op haar hoofd een tempel. Als je een tempel kan dragen op je hoofd, is in mijn ogen sprake van een geslaagde combi tussen de mens en zijn omgeving.


Pradier was een beroemde beeldhouwer in zijn tijd, professor aan de Ecole des Beaux-Arts, en heeft in Parijs ook beelden mogen produceren, waaronder in de Arc de Triomphe. Geen enkel beeld evenaart echter zijn prestatie in Nimes, wellicht te wijden aan het feit dat Juliette in deze tijd zijn muze was.