MAX

TEAMS

ALLIANTIE

ANTI-CRISIS

ACTIE

ANDERS

AVANT-GARDE

MEUBELKUNSTGALERIE NOVIS TE UTRECHT (1988 - 1989)


Concept idee van een meubelkunstgalerie, de tweede in Nederland, was geïnspireerd door architect Rob Eckhardt: hij studeerde in 1980 af als bouwkundig ingenieur aan de TU Delft en begon in 1982 een eigen meubelwinkel in Amsterdam. Ik studeerde in 1987 af in een tijd dat er weinig werk was voor architecten. Mijn idee was midden in de meubelstad Utrecht een verkoopcentrum te openen voor avant-garde meubels, tevens bedoeld als ontmoetings- en tentoonstellingsplek voor jonge meubelontwerpers, kunstenaars, keramisten en schilders. De naam NOVIS was afgeleid van Noviteiten en Visser.

Concurrentie veel concurrentie had ik in Nederland niet. In Tilburg, Maastricht, waren soortgelijke meubelkunstgaleries opgericht, maar niet op de schaal van mijn galerie en met de focus op meubelunica op het grensvlak van design en kunst. Per 2 maanden toonde ik circa 15 meubelontwerpers uit binnen- en buitenland. Tot mijn lievelingsontwerpers behoorden o.a. Michiel van der Kley (nu succesvol meubelontwerper), Jos Laugs, Peter Zoetendaal (die later een eigen winkel begon in Rotterdam), Henk Duin en AHA-studio (die later de decors ontwierpen van het TV-programma RTL-Boulevard).

Coördinaten de galerie bevond zich op de begane grond van een monumentaal grachtenpand aan de Oude Gracht 231 te Utrecht. Landschapsarchitect Jan Kalff was eigenaar en zat met zijn eigen bureau boven mij.

Crisis helaas bleek mijn galerie meer een tentoonstellingsruimte dan een verkoopruimte en besloot ik na een jaar mij weer te richten op de architectuur. Het advies van mijn vader, die ook mijn boekhouder was, om een combi te maken van een grand cafe en een galerie en ook zaken als horloges, designartikelen te gaan verkopen, volgde ik niet op. Later hoorde ik van kenners van de meubelbranche, dat ik mijn galerie 10 jaar te vroeg had geopend, want pas veel later ontstond er massaal interesse voor Dutch Design.

Challenge met toestemming van de meubelkunstenaar Ron Bernstein mochten wij zijn unieke biljarttafel (in de vorm van een menselijk lichaam!) gebruiken tijdens de open lucht markt op Koninginnedag in Utrecht.  Voorbijgangers werden uitgedaagd om voor een gulden op deze vreemde biljarttafel te gaan biljarten. De meeste verbaasde biljarters kwamen niet verder dan twee stoten, doordat de bal alle kanten opging. Wij hielden er een lekker etentje aan over.

Collegiale samenwerking op uitnodiging van Wim van Krimpen, destijds directeur van de Kunsthal Rotterdam en organisator van kunst- en meubelbeurzen, mochten wij gratis meedoen met de meubelbeurs in Zuid-Laren. Wij kregen een prachtige stand van 300 m2 aangeboden en mochten in een door een architect speciaal voor ons ontworpen witte omgeving onze meubelunica laten zien. Michiel van der Kley en ik hebben daar genoten van de reacties van het nuchtere publiek. Dankzij Jos Laugs deden wij (Mirko Krabbe, stiefbroer van Jeroen en Tim Krabbe, Jos Laugs, ondergetekende) ook mee aan de Euregio-beurs in Keulen. Tot onze schrik bleek deze beurs meer een huishoudbeurs te zijn dan een meubelbeurs; onze avant-garde meubels sloegen daar totaal niet aan. Avant-garde kent zijn keerzijde.

Communication aan media-aandacht was geen gebrek. Tijdschriften als Eigen Huis & Interieur, Elegance, Avantgarde en zelfs de VIVA, besteden regelmatig aandacht aan de tentoonstellingen in NOVIS. De eigenzinnige ontwerpen deden het goed in de tijdschriften en kranten.

Commotie de destijds bekende Utrechtse architect Mart van Schijndel zag in mijn galerie een vergrootte versie van zijn Delta Vaas en eiste per direct een verwijdering uit mijn galerie. Sindsdien staat de vaas in mijn huis (ontwerper schrok zo van de reactie, dat hij de vaas ook niet meer terug wilde). Kopie is fraaier dan origineel! “Goedmakertje” was dat Mart van Schijndel na mijn vertrek zijn bureau hier vestigde.

Chair moeilijkste object om te ontwerpen voor (jonge) meubelontwerpers bleek de stoel te zijn. Tijdens één van de openingen zakte een bezoeker door een fraai ontworpen houten stoel. Dit tot groot verdriet van de ontwerper die dacht zijn droomstoelontwerp te hebben gemaakt. Wat overbleef was een zielig hoopje open haard hout. Een stoel ontwerpen is meer dan kunst!

X